top of page
Ombudsman Metropool Amsterdam Logo

Zoeken

Een vrouw wendt zich tot de ombudsman met een klacht over de gemeente Zaanstad. Ze vertelt dat ze haar naam heeft veranderd in de naam van haar inmiddels ex-echtgenoot. Op haar paspoort en rijbewijs staat echter nog haar meisjesnaam genoemd. Ze beklaagt zich hierover bij de gemeente Zaanstad maar zegt hierop nooit een reactie te hebben ontvangen.


De ombudsman doet navraag en verneemt dat er wel degelijk een reactie verstuurd is en dat er verschillende malen aan mevrouw is uitgelegd, zowel over de mail als persoonlijk en telefonisch dat naamgebruik iets anders is dan naamswijziging. Het dragen van de naam van haar ex betekent niet dat haar naam ook verandert. Ze wordt wel aangeschreven met haar gekozen naam, maar staat in de Basisregistratie nog steeds geregistreerd onder haar meisjesnaam. Die staat dus ook op haar paspoort en rijbewijs. Dit zijn namelijk officiële documenten.


Wanneer zij die naam zou willen wijzigen kan ze zich wenden tot de dienst Justis. Nu de vrouw hierover op de juiste manier geïnformeerd is en dit verder inhoudelijk een beleidskwestie betreft, sluit de ombudsman het dossier.

 

Download publicatie

Downloads

Download publicatie

Zaak

18 augustus 2022

Meisjesnaam op paspoort

Download publicatie

Lees ook

Meer over het thema:

Basisregistratie, verhuizing, inschrijving, uittreksels.

Column door

bottom of page