top of page
Ombudsman Metropool Amsterdam Logo

Zoeken

Ombudsman Munish Ramlal wil dat de gemeente Amsterdam iets doet aan de dubbele (soms driedubbele) parkeerkosten die Amsterdammers moeten betalen wanneer zij binnen de stad verhuizen. Dat schrijft hij in zijn rapport “Mag ik ff vangen (3x)” dat hij vandaag publiceert. In afwachting van de adresmutatie kunnen bewoners nu kiezen om hun auto in het oude vergunninggebied te laten staan voor de lopende maand of - zolang de adreswijziging nog niet is afgerond en men de auto bij het nieuwe adres kan parkeren - via de app of bij de parkeerautomaat parkeerbelasting te voldoen. Ramlal vindt dit niet eerlijk want een auto kan maar op één plek tegelijk staan.


Ramlal: “Een parkeervergunning kan pas op een ander adres worden gezet als je daar ook bent ingeschreven. De gemeente streeft ernaar om dit binnen 10 werkdagen te doen. En daar zit hem nou net de crux. Meestal liggen de oude en nieuwe woning zo ver uit elkaar dat mensen in de tussenliggende tijd geen andere keus hebben dan dubbel te betalen. En wie halverwege de maand verhuist, betaalt zelfs drie keer: voor de parkeervergunning van het oude- én nieuwe adres maar ook voor parkeerkaartjes in de periode dat de adreswijziging nog niet verwerkt is.

In zijn rapport vraagt de ombudsman de wethouder Verkeer en Vervoer ervoor te zorgen dat Amsterdammers hun bewonersvergunning voortaan naadloos kunnen laten meeverhuizen en stelt hij een aantal mogelijk oplossingen voor. Bijvoorbeeld het verstrekken van een tijdelijke vergunning, het vergoeden van extra gemaakte parkeerkosten, versoepeling van de aanvraagtermijn of automatisering van de aanvraagprocedure. Tot nu toe heeft de dienst Parkeren Amsterdam de ombudsman laten weten alleen de mogelijkheid van een snelle, meer geautomatiseerde aanvraag, te willen onderzoeken. De overige voorstellen zijn door de dienst van de hand gewezen zonder daar eigen oplossingen tegenover te stellen.

Rapport Mag ik ff vangen 3x

Downloads

Download publicatie

Rapport

1 maart 2023

Amsterdamse Ombudsman: géén dubbele parkeerkosten bij verhuizing

Download publicatie

Lees ook

Meer over het thema:

Column door

bottom of page