top of page
Ombudsman Metropool Amsterdam Logo

Zoeken

Een inwoonster van Almere wordt op een avond opgeschrikt omdat er een deurwaarder voor de deur staat met een dwangbevel. Het gaat om een aantal aanslagen voor gemeentelijke belastingen die zij niet betaald zou hebben. Volgens de vrouw heeft zij deze echter nooit ontvangen. Naast de openstaande vorderingen, zijn er ook veel kosten bijgekomen. Dit steekt de vrouw omdat zij dit naar eigen zeggen niet heeft kunnen weten.


Ze belt de gemeente direct de volgende dag om een betalingsregeling te treffen, maar ook om te bespreken dat ze de aanslagen niet eerder gezien heeft. De vrouw ervaart dit telefoongesprek als bijzonder vervelend. De medewerker vertelt haar dat zij de aanslagen heeft ontvangen via Mijn Overheid. De vrouw zegt dat ze dit gecontroleerd heeft, maar dat de aanslagen daar ook hier niet in staan. Ook vindt ze de betalingsregeling die met haar getroffen is veel te hoog. De vrouw wordt geadviseerd om een klacht in te dienen. Ze ontvangt als klachtafhandeling een brief met dezelfde uitleg en er wordt niet ingegaan op haar standpunt dat de aanslagen niet in Mijn Overheid stonden. Opvallend genoeg eindigt de brief met een beroepsclausule, bij de bestuursrechter. De vrouw wordt verder niet meer gehoord of gebeld over haar klacht.


Ze neemt daarom contact op met de ombudsman. Die belt met de teamleider van de afdeling Belastingen. De brief blijkt in een verkeerde lay-out te zijn gezet. Ook is het een gemiste kans dat de klacht niet beter is opgepakt door de vrouw te bellen. Dit gebeurt alsnog. De gemeente laat zien dat zij echt de stukken via Mijn Overheid heeft gestuurd, maar regelt tevens dat de vrouw de aanslagen voortaan weer per post krijgt.


De gemeente is wel van mening dat je als eigenaar van een koopwoning mag verwachten dat er aanslagen komen. Desalniettemin treft de gemeente een nieuwe betalingsregeling, welke na een half jaar opnieuw geëvalueerd zal worden. Als de vrouw dan meer ruimte heeft om af te lossen zal het bedrag worden aangepast. De bijgekomen kosten bij de aanslagen zal de gemeente uit coulance laten vervallen. De vrouw en gemeente zijn beiden tevreden met deze oplossing.

Download publicatie

Downloads

Download publicatie

Zaak

9 januari 2023

Aanslagen gemeentelijke belastingen gemist

Download publicatie

Lees ook

Meer over het thema:

Combi-aanslag, kwijtschelding, WOZ-beschikking.

Column door

bottom of page