Ga naar de contentGa naar de footer

Lees meer

  • Wie mag een klacht indienen

    Iedereen die niet tevreden is over een gemeente die aangesloten is bij de Ombudsman Metropool Amsterdam mag een klacht indienen. U mag ook een klacht indienen namens iemand anders, die dit niet zelf kan. Wij hebben dan wel een machtiging van deze persoon nodig.

  • Waar kunt u over klagen?

    U kunt een klacht indienen over gedragingen van de gemeente Amsterdam, Almere, Amstelveen, Diemen, Landsmeer, Ouder-Amstel, Waterland, Zaanstad, de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en de Vervoerregio Amsterdam. Die klacht moet wel eerst bij de gemeente zelf zijn ingediend. 

  • Waar kunt u niet over klagen?

    • De ombudsman behandelt geen klachten over andere gemeenten of andere overheidsinstanties, zoals de politie, het UWV of de Rijksbelastingdienst. Op de website van de Nationale ombudsman kunt u zien waar u wel terecht kunt met uw klacht.
    • De ombudsman behandelt geen klachten over consumentenzaken, zorginstellingen of woningcorporaties. Daarvoor kunt u terecht bij andere klachtbehandelaars of hulpverleners
    • De ombudsman mag geen klachten behandelen die gaan over politieke besluiten, zoals het parkeerbeleid. Als u het niet eens bent met dit algemene beleid kunt u een brief sturen aan de gemeenteraad.
    • De ombudsman mag geen klachten behandelen waar de rechter al een uitspraak over heeft gedaan. De uitspraken van de rechter zijn bindend.
    • De ombudsman behandelt geen klachten die hij al eerder heeft behandeld.
    • Kwesties die langer dan een jaar geleden zijn speelden worden meestal niet onderzocht omdat het lastig is om na langere tijd de feiten te achterhalen.
    • De ombudsman behandelt geen klachten over beslissingen van de gemeente waar nog bezwaar tegen kan worden gemaakt. Dit moet u eerst doen. Heeft u hulp nodig bij het schrijven van een bezwaar? Ga dan naar de sociaal raadslieden in uw gemeente.
    • Het is niet mogelijk om anoniem een klacht in te dienen omdat wij bij de gemeente navraag willen doen wat er met uw klacht is gebeurd.
    • Problemen die onoplosbaar zijn worden niet in behandeling genomen. De ombudsman zal u dan vragen om de zaak te laten rusten.
    • De ombudsman is geen belangenbehartiger en kan geen bindende uitspraken doen. Het kan dan ook voorkomen dat de ombudsman u adviseert om uw geschil aan de aan de rechter voor te leggen. 

Stap 1

Eerst klagen bij de gemeente

De ombudsman is een tweedelijns klachtbehandelaar. Dat betekent dat hij een klacht pas in behandeling mag nemen wanneer de gemeente eerst zelf de gelegenheid heeft gehad om uw klacht af te handelen. De gemeente heeft zes weken de tijd om op uw klacht te reageren. U kunt uw klacht indienen via het klachtenformulier op de site van uw gemeente maar u kunt ook bellen met de gemeente en vragen of zij uw klacht noteren en uitzetten.

Stap 2

Heeft u al antwoord van de gemeente? 

  • Nee! De gemeente heeft 6 weken om op uw klacht te reageren. Als ze dat niet op tijd doen, kunt u de ombudsman om hulp vragen.
  • Ja en ik ben niet tevreden! U kunt uw klacht indienen bij de ombudsman. Vul het klachtenformulier in en upload relevante stukken en de klachtafhandeling waar u niet tevreden over bent in de bijlagenbox.

Stap 3

Verzamel alle informatie

Verzamel de stukken die uw klacht duidelijk en compleet maken. Denk aan screenschots of mails van uw contact met de gemeente waaruit blijkt wat u zelf heeft gedaan om het probleem op te lossen. Als u een reactie van de gemeente op uw klacht heeft ontvangen willen wij die graag ontvangen. Klaagt u namens een ander dan ontvangen we ook graag het machtigingsformulier.

Let op: voeg geen informatie toe die niet relevant is voor uw klacht of die u niet wilt delen. Alle informatie die u stuurt kan worden gebruikt bij het onderzoek en kan worden gedeeld met de gemeente waar u over klaagt. 

Stap 4

Vul het formulier in

Op het formulier kunt u stap voor stap uw contactgegevens en klacht invullen. Op die manier hebben we al uw gegevens bij elkaar en wordt er automatisch een dossier van uw zaak aangemaakt. Bij sommige vragen vindt u extra uitleg.

  • Als u een klacht indient verwerken wij uw persoonsgegevens. Hoe en waarom we dat doen leest u in onze privacyverklaring.
  • U kunt uw klacht kort toelichten in het vrije veld (maximaal 2000 tekens).
  • We kunnen geen anonieme klachten behandelen omdat we zonder uw gegevens niet kunnen navragen wat de gemeente al met uw klacht heeft gedaan.

Stap 5

Wat gebeurt er nadat uw klacht is ingediend?

Zodra uw klacht is ingediend ontvangt u een automatische ontvangstbevestiging waarin onze werkwijze wordt uitgelegd. Heeft u geen ontvangstbevestiging ontvangen? Check dan uw spam-box of neem contact met ons op zodat we kunnen nagaan of er iets mis is gegaan.

Nadat wij uw klacht hebben ontvangen kijken we of u bij ons aan het juiste adres bent en of wij voldoende informatie van u hebben. Als wij u niet kunnen helpen proberen wij u zo goed mogelijk door te verwijzen. Als we uw klacht oppakken neemt de behandelaar van uw dossier binnen 14 dagen contact met u op via de mail of de telefoon. Heeft u na 14 dagen nog niets gehoord? Bel ons dan via 020-625 9999.

Vragen over een specifiek onderwerp?

Vragen en antwoorden

Bekijk onze pagina met veelgestelde vragen over specifieke onderwerpen. Of bekijk onze zaakverslagen en lees welke klachten de ombudsman al heeft afgehandeld.
Stadsloket in Amsterdam