top of page
Logo
Logo
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • TikTok

Jongere

Word jij niet correct behandeld? En lukt het niet om je probleem op te lossen? Zocht je overal hulp, maar kan of wil niemand je helpen? Lees hoe we jou helpen.

Waar heb ik als kind recht op?

Kinderen mogen niet alles zelf beslissen. Bovendien is je leeftijd ook van belang. Wanneer mag je bijvoorbeeld werken? En heb je dan recht op het minimumloon? Mag je zelf een brommer kopen of komt die dan op naam van je ouders? En kan je die brommer zelf verzekeren? Moet je eigenlijk naar school als je 17 bent? De Nationale Kinderombudsman heeft voor het antwoord op dat soort vragen een handige ‘leefijdsladder’ op haar site geplaatst.


Waarom ben je kinderombudsman en niet kinderombudsvrouw?

Ik ben een vrouwelijke kinderombudsman en geen ombudsvrouw. Het woord 'ombudsman' komt uit het Zweeds en volgens mij betekent het zoiets als ´vertegenwoordiger´, iemand die voor je opkomt. Het heeft niets met mannen te maken dus.


Hoe word je kinderombudsman?

Je wordt kinderombudsman door veel te weten over kinderen en aan welke regels de overheid zich moet houden. De regels ken ik goed omdat ik lang rechter ben geweest en ik weet veel over kinderen omdat ik er zelf vijf heb! Vaak denk ik: wat zou ik ervan vinden als ik kind zou zijn? En ik vraag mijn kinderen ook vaak naar hun mening. Bovendien heb ik heel veel met kinderen gewerkt en gepraat, vooral toen ik zelf kinderrechter was.


Doe je nog andere dingen of behandel je alleen klachten?

Ik behandel vooral klachten. Maar het is net zo belangrijk dat we van die binnengekomen klachten ook iets leren, zodat we het dan beter gaan doen. Dus daar help ik de gemeente en allerlei andere instellingen die met en voor kinderen werken mee.


Soms ga ik ook echt op zoek naar dingen. Zo wil ik bijvoorbeeld graag verder praten over schoolreisjes en of die nou bij school horen of dat je alleen mee mag als je ouders ervoor betalen. En we zijn ook bezig om oplossingen te verzinnen voor de lange tijd die kinderen soms moeten wachten voordat ze jeugdhulp krijgen. Dus als je nog iets weet wat je dwars zit, mail of app me dan, want naar dat soort onderwerpen ben ik altijd op zoek.

Duurt het lang voor er iets met mijn klacht gebeurt?

Als je mailt of appt dan reageer ik meteen, of uiterlijk de volgende dag, zodat ik meer te weten kan komen over jou en je klacht. Hoe lang het duurt, is vooral afhankelijk van wat jij wil: wil je dat ik snel iets ga doen, bijvoorbeeld met instanties praten, of wil je dat we juist rustig kunnen bespreken hoe het gaat en wat je er zelf aan kan doen? Officieel willen we een klacht afhandelen binnen zes weken, maar het kan dus nogal verschillen.


Doe je alles alleen of zijn er mensen die je helpen?

Bij Ombudsman Metropool Amsterdam werken ongeveer 25 mensen, die helpen klachten te onderzoeken en dingen te regelen. Drie daarvan werken (bijna) alleen voor mij als kinderombudsman, maar de rest helpt ook vaak mee. Wie mij helpt, is afhankelijk van het onderwerp waarover je klaagt.


Hoe zorg je ervoor dat volwassenen wel naar jou luisteren?

Ik weet niet hoe het komt dat volwassenen naar mij luisteren. In m´n oude baan als rechter moesten ze wel luisteren, want dat staat zo in de wet. En op een of andere manier doen ze dat nog steeds. Wel handig, natuurlijk. Maar zonder grap: Volwassenen vinden mij meestal heel redelijk, dus dan is het ook redelijk dat ze naar mij luisteren.


Wat vond je zelf als kind vervelend?

Ik vond het als kind zelf heel vervelend als m´n vader m´n moeder gelijk gaf zonder naar mij te luisteren. Had ik ruzie gehad met m´n moeder en zat ik boos op m´n kamer, kwam m´n vader thuis. Die hoorde het verhaal van m´n moeder en kwam meteen naar m´n kamer, straf uitdelen aan mij. Ik kreeg niet eens de kans om te vertellen wat er écht was gebeurd (en dat m´n moeder die straf eigenlijk verdiende!). Ik heb daar wel veel van geleerd. Ik zal altijd eerst aan iedereen vragen wat er echt is gebeurd en waarom. Dat past net zo bij een rechter (wat ik vroeger was) als bij een ombudsman (wat ik nu ben), en ik doe het ook bij m´n eigen kinderen thuis. Ik luister naar hen en zij naar mij.


Wil jij ook iets vragen aan Anne Martien, zoek je materiaal voor een spreekbeurt of wil je dat Anne Martien op jouw school over haar werk komt vertellen? App of bel de Kinderombudstelefoon: 06 4219 8215 of mail naar info@ombudsmanmetropool.nl


Waarom is er een Kinderombudsman Amsterdam?

Het is belangrijk dat volwassenen luisteren naar kinderen. Volwassenen zijn verantwoordelijk voor kinderen. Dat houdt in dat zij moeten doen wat in hun belang is. En als volwassenen niet luisteren naar wat kinderen ergens van vinden, dan wordt het wel erg moeilijk om in hun belang te handelen.

Kinderen moeten erop kunnen vertrouwen dat de dingen die volwassenen doen ook echt in hun belang zijn, want uiteindelijk zijn het vaak de volwassenen die bepalen wat er gebeurt. Een van de belangrijkste dingen waar volwassenen voor moeten zorgen, is dat kinderen zich veilig voelen. En als ze dat niet doen, dan zorgt de Gemeentelijke Kinderombudsman ervoor dat ze dat wel gaan doen.


Wie kan er terecht bij de kinderombudsman?

Anne Martien is niet alleen kinderombudsman van Amsterdam, maar ook plaatsvervangend ombudsman voor een groot deel van de Metropoolregio Amsterdam. Dat betekent dat als je woont in een van de volgende gemeenten - Amsterdam, Almere, Amstelveen, Diemen, Zaanstad, Waterland en Landsmeer - je bij haar terecht kunt voor al je kleine problemen zoals het verdwijnen van je speeltuin, sportclub of hangplek, maar ook je grote problemen zoals met school, thuis of je gezondheid.

We werken er nog hard aan, onze nieuwe website. Deze pagina is binnenkort beschikbaar.

bottom of page