Bijlage(n) toevoegenBijlage toevoegen
kies uit bibliotheek
verwerk gedropte files...

Ombudsman Metropool Amsterdam

Een vernietigde scooter hoef je niet te verzekeren

Een man had tot 2012 een oude scooter die hij niet meer gebruikte en die op straat stond. Het stadsdeel heeft de scooter bij een opruimronde als wrak aangemerkt en laten verwijderen. Vervolgens heeft de scooter een tijd bij een ander gemeenteonderdeel, Toezicht en Handhaving, in bewaring gestaan. Wanneer de man het voertuig na een zekere tijd niet heeft opgehaald, laat de gemeente de scooter vernietigen.

Na een tijdje krijgt de man boetes van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De scooter staat namelijk nog op zijn naam, maar hij heeft er geen verzekering meer voor lopen en dat is verplicht. De man probeert de RDW ervan te overtuigen dat de scooter is vernietigd. Dat gaat niet zo makkelijk. De RDW wil een schriftelijke verklaring voordat het voertuig van zijn naam gehaald kan worden. Hij neemt daarover contact op met de gemeente maar het lukt de man niet om een dergelijke verklaring te krijgen. Het stadsdeel zegt hem niet te kunnen helpen en dat Toezicht en Handhaving er ook bij betrokken is, weet de man niet.

Uiteindelijk klopt hij daarom bij mij aan. Ik vind dat een praktische oplossing gezocht moet worden en dat de man niet van het kastje naar de muur gestuurd moet worden. Mijn team neemt contact op met Toezicht en Handhaving. Zij zorgen er direct voor dat de man de benodigde verklaring krijgt en stemmen dat ook nog eens af met de RDW. Verder gaat Toezicht en Handhaving na waarom het de man niet lukte om de verklaring te krijgen, om dit voor de toekomst te verbeteren. Ook gaat de gemeente na of zij iets kan doen aan de boetes die de man van de RDW heeft gekregen omdat hij niet gelijk kon aantonen dat de scooter was vernietigd. Daarmee heeft de gemeente het probleem heel netjes en snel opgelost.