Bijlage(n) toevoegenBijlage toevoegen
kies uit bibliotheek
verwerk gedropte files...

Ombudsman Metropool Amsterdam

Het bos in gestuurd

De vader van de zestienjarig Kim mailt mij omdat hij het niet eens is met de boete die zijn dochter opgelegd heeft gekregen toen ze op haar snorfiets in de buurt van de Grote Speelweide van het Amsterdamse Bos reed. Een boswachter had geconstateerd dat ze op een weg reed waar je met een snorfiets niet mocht komen.

Maar toen Kim die weg was opgedraaid was ze nergens een bord tegengekomen waarmee werd aangegeven dat ze daar met haar snorfiets niet in mocht. Daar kwam ze pas achter toen ze bij een kruispunt kwam waar de verkeersborden aangaven dat het voor  gemotoriseerd verkeer verboden was om linksaf, rechtsaf of rechtdoor te gaan. De enige oplossing was om terug te gaan waar ze vandaan kwam. Maar vervolgens stuitte ze op een bord waarmee werd aangegeven dat ze op  een onverplicht fietspad reed. Toen ze besloot om dan  maar gewoon rechtdoor te rijden, werd ze door de boswachter staande gehouden.

De vader was ook niet gelukkig met de manier waarop de boswachter zijn dochter had aangesproken. Kim had  het gesprek als intimiderend ervaren en de boswachter zou haar kant van het verhaal over het ontbreken van een verkeersbord niet hebben willen aanhoren.

 

Een van mijn medewerkers stapt op de fiets om zelf in het Amsterdamse Bos te gaan kijken hoe de vork in de steel zit. Hij constateert dat de bebording in de buurt van het Grote Kinderbad inderdaad niet klopt. Op de plaats waar Kim het pad is ingereden, staat nergens aangegeven dat dit verboden is. Ik neem contact op met de gemeente Amsterdam die verantwoordelijk is voor het Amsterdamse Bos en de mensen die daar werken. Over de bejegening van het meisje doen zij navraag bij de boswachter die de boete heeft opgelegd. Maar die is zich niet bewust van intimiderend gedrag. Omdat Kim en de boswachter elkaar op dit punt tegenspreken en er niemand anders bij dit gesprek aanwezig was, kan ik geen uitspraak doen over de bejegening. De gemeente is het wel met mij eens dat de bebording niet in orde is en heeft deze inmiddels aangepast. De boete zal dan ook aan de vader worden terugbetaald. Zowel de vader als Kim zijn hier tevreden mee en ik sluit de zaak.

 

Ziet u ook door de borden het bos niet meer? Neem dan contact met mij op!

 

Deze column verscheen in het aprilnummer van MUG