Bijlage(n) toevoegenBijlage toevoegen
kies uit bibliotheek
verwerk gedropte files...

Ombudsman Metropool Amsterdam

Ga je voor regels

Overdestreepboard2

Meneer Tangeman raakt na een aaneenschakeling van persoonlijke problemen zijn huis kwijt, waardoor hij genoodzaakt is te verhuizen naar een andere gemeente. Hij vindt een tijdelijk onderkomen in een vakantiehuisje, maar hij mag zich daar niet inschrijven. Zonder adres zal zowel zijn uitkering als zijn schuldhulpverlening stoppen en zal hij waarschijnlijk op straat belanden.

 

Mevrouw De Groot krijgt toestemming om haar partner, die in het buitenland is overleden te begraven zonder overlijdensakte, waardoor haar partner nooit als overleden is geregistreerd. Hierdoor blijft zij aanmaningen en belastingaanslagen voor haar partner ontvangen.

 

Mevrouw Schlikker bevalt na 25 weken zwangerschap van een kindje dat dood is geboren, waardoor het nooit in de Basisregistratie Personen is opgenomen. Hierdoor heeft haar kindje officieel nooit bestaan.

 

In deze en nog veel meer gevallen worden ambtenaren geconfronteerd met een lastige keuze: de regel volgen en de burger met problemen opzadelen of voor de burger een oplossing zoeken, en misschien een tik op de vingers krijgen voor het overtreden van de regels.

 

Wat de ambtenaren in elke situatie hebben gedaan, weten wij. De vraag is nu: “Wat zou u doen?”

Klik op ‘Volgende’ om te beginnen – u krijgt dan een video te zien waarin de situatie wordt uitgelegd, welke regel(s) van toepassing zijn, en een mogelijkheid om uw mening te geven.